GEYRE VAKFI APHRODİSİAS KAZILARI RESMİ SENEDİ
Sadberk Hanım Müzesi
Piyasa Caddesi 25/20 Sarıyer, İstanbul
Tel.: (0212) 242 38 13 Faks:(0212) 243 38 14 www.geyrevakfi.org
GEYRE VAKFI APHRODİSİAS KAZILARI RESMİ SENEDİ
Tadil Tarihi ve Numarası:
O7.09,2005, 55320 Kadıköy 4. Noteri
30.12. 2005 T.C. Sarıyer 1 As. Huk E.2005/184, E.2005/580 sayılı kararı ile tadil edilmiş resmi senettir.
Vakıf Kuruluş Senedi 28 Ocak 1987
3459 T.C. Beyoğlu 10 Noteri
ÖNSÖZ
Profesör Kenan Erim’in, Aydın ili Geyre köyünde sürdürdüğü önemli çalışmalarla yakından ilgilenen bir dostlar grubu, 1985 yılının bir sonbahar gününde İstanbul’da toplanarak çok ilginç sonuçlar veren bu girişime mümkün olan en geniş mali destek sağlamak çarelerini görüştüler. Geyre kazıları antik Afrodisias kentinin kalıntılarını ortaya çıkarmıştı. Bu kişiler ayrıca, Türkiye’nin en büyüleyici kazı yerlerinden biri olan Geyre’nin bütünlüğünü korumak gerektiğini de düşünüyorlardı. Tipik bir Batı Anadolu manzarasının mavi göğü altında, görkemli dağ silsilelerine açılan ve yumuşak meyilli tepelerle çevrili yüksek bir yaylada, mermerden yapılı muhteşem bir kentin abideleri, buğday ve tütün tarlaları içinden, bostanlardan, meyve bahçelerinden yükseliyordu. Yirmi altı yıllık bir zaman içinde, bazı kuruluşların ve özel kişilerin sağladıkları mütevazı mali katkılarla, Profesör Erim mucizeler yaratmıştı ve karşılaştığı bazı cesaret kırıcı güçlüklere rağmen, yöntemli ve sabırlı çalışmalarını sürdürmeyi başarmıştı. Müzeler ve Eski Eserler Müdürlüğümüz, her yıl idrak edilen güzel heykel, ilginç arkeolojik kalıntı hasatlarını barındırmak için, açılışı 1979’da yapılan bir müze inşa etmişti Geyre’de.
Maalesef, kazı için resmi veya özel kaynaklardan sağlanan katkılar, genellikle arkeologlara mali sıkıntılarını unutturacak miktarda olmuyor. Arkeologlar, mali kaygılardan kurtularak serbestçe çalışamazlar! Kazmanın toprağa her vuruşu yeni buluşlar, dolayısıyla yeni sorumluluklar getirdiğinden, arkeologlar tabii olarak çalışmalarının devamını sağlayacak mali imkânları ve kazı mahallerinin korunması çarelerini, düşünmek mecburiyetindedirler. İstanbul’da yapılan bu toplantıya katılan kişiler, Prof. Erim’in Afrodisias’taki çalışmalarına destek sağlamanın en iyi yolunun, Türk mevzuatı çerçevesinde, gayesi bu önemli arkeolojik girişimi desteklemek ve —konferans, sergi, kolokyum gibi faaliyetlerle— daha iyi tanıtmak olan bir vakıf kurmak olacağı sonucuna vardılar. Gerçekten, antik kent Afrodisias’ın, Türkiye’nin ve Roma devri Akdeniz dünyasının birinci derecede önemli kalıntıları arasındaki mevkiinin artık tanıtılması, bilinmesi ilginç buluşlarını bu konularla ilgilenen kişilere tanıtmakla beraber, Vakıf gayelerinin gerçekleştirilmesinde faal bir rol oynayabilecek sanatseverlerin ve tarih meraklılarının da dikkatlerini çekmenin uygun olacağını düşündüler.
Başka düşünceler de kurucuları, Afrodisias kazılarının önemi üzerinde durmaya ve bu vakıf projesini benimsemeye yöneltti. Bugüne kadar meydana çıkarılan ilginç abidelere, sanat eserlerine ve epigrafik doküman bolluğuna bakılırsa, Afrodisias’ın gerçekten görkemli bir kent, eski Karya’da (İzmir’e 240 kilometre uzaklıktadır) Roma devrinin, bir takım özelliklere sahip muhteşem bir Megapolis’i olduğunu kabul etmek gerekiyor. Yeni keşfedilen Odeon’u, tiyatrosu ve stadyumu, klasik dönemin en iyi durumda kalan abideleri arasında yer almaktadır. Bundan sonraki kazıların, Roma devrinin çok görkemli bir kentini ortaya çıkarmasını bekleyebiliriz. Bu kentin ayrıca daha eski kökleri, daha eski bir geçmişi olduğu da anlaşılmaktadır. Daha önemlisi, Milat’tan önce I inci yüzyıldan Milat’tan sonra V inci yüzyılın sonuna kadar, Afrodisias’ın sanat eserleri yaratan ve üreten bir merkez oluşudur. Afrodisias atölyeleri, kent yakınlarındaki beyaz ve mavi-gri mermer ocaklarını kullanarak, yüksek kaliteli heykeltıraş eserleri yaratmışlar ve işlenmiş ve yarı işlenmiş heykellerini Roma İmparatorluğu’nun bütün bölgelerine ve Roma’ya da, sevk etmişlerdir. Gerçekten, kazıların bu Karya kentinin heykeltıraş sanatının bir merkezi olduğunu ispatlamasından iki yüzyıldan uzun bir müddet evvel, bir Afrodisiaslı sanatçı tarafından yapıldığı saptanan (ve bu sanatçının imzasını taşıyan) ilk heykellerden biri 1736’da, Roma’nın yakınlarında bulunan İmparator Hadrian’ın Tivoli’deki villasında keşfedilmişti. Afrodisias kentinde Helenistik heykeltıraş sanatını kendine özgü biçimde koruyan, bununla beraber orijinal bir üslupta eser üreten bir merkezin, Bizans başlangıcına kadar devam ettiğini artık kesinlikle öğrenmiş bulunuyoruz. Bu uzun dönem içinde bu merkez tarafından üretilen yapıtların bizim için ayrı bir önem taşıdığını söyleyebiliriz, zira bunlar antik sanatın pek iyi bilinmeyen taraflarını aydınlatıyor.
Bir vakıf kurmak inisiyatifini alan kişiler aynı zamanda -ve bu mülâhaza ötekilerden daha az önemli değildir!- Türkiye topraklarında yeşeren bütün tarihi dönem kalıntılarını keşfetmek ve korumak için yapılan çalışmaları, imkânları ölçüsünde desteklemenin kendileri ve vatandaşları için, bir görev olduğunu düşünmüşlerdir. Zira eski uygarlıklara tanıklık yapan bu kalıntılar, beşeriyetin ortak kültür mirasının bir parçasıdır.
Bu “Afrodisias dostları” toplantısının yarattığı heyecanının kısa zamanda yayıldığını gördük. Gerçekten, Türk mevzuatı çerçevesinde bir vakıf kurmak fikri ileri sürüldükten hemen sonra, mali imkânlara sahip bazı kişiler, mevzuat gereğinde gerekli mal varlığının oluşmasını sağlayan bağışlarda bulundular. Bu cömert kişilerin isimleri, bu kitapçıkta yayımlanan Vakıf Senedinin ayrı bir maddesinde minnettarlıkla yazılmıştır. Bu suretle kurulan Geyre Vakfı, kanuni varlığına 28 Ocak 1987’de kavuşmuştur.
Geyre Vakfının bütün üyeleri, meslek sahibi veya sürekli uğraşları olan kişiler oldukları halde, Vakfın gayelerine yardımcı olmak çabalarına mümkün olduğu kadar zaman ayırmaya kararlıdırlar. Bu konudaki taahhütlerinin, Türkiye’de ve dışarıda sanat ve arkeoloji ile ilgilenen kişilerin aynı yolda gayret sarf etmeye teşvik edeceğini ve önemli bir davaya gerekli desteği sağlayacağını ümit ediyorlar. Senette görüldüğü gibi Geyre Vakfı, başka Afrodisias hayranları tarafından kurulan gruplar ve derneklerle yakın ilişkiler ve bağlar kuracaktır tabii. Şimdiden üç derneğin —Amerika’da, İngiltere’de ve Fransa’da— kurulmuş bulunduğunu memnuniyetle bildirmek isteriz.
Afrodit kentinin ne zaman ve nasıl tanrıçanın koruyucu himayesine girdiğini ismini aldığını açıklıkla bilmiyoruz. Afrodit isminin geç Helenistik dönemde (yani M.Ö, II inci yüzyılın ikinci yarısında) veya Anadolu Roma dönemi başlangıcında alındığını tahmin edebiliriz. Daha eski bir devirde, Yakın Doğulu vasıfları da olan ve daha sonra Yunan Afrodit’i ve nihayet Romalı Venüs’le birleşen başka bir doğa, bereket ve aşk tanrıçasına, muhtemelen Karya’nın bu bölgesinde tapınılıyordu. Gerçekten muhtemeldir ki, M.Ö, II inci yüzyılın ikinci yarısında, Romalıların, Afrodit’in Trovalı prens Ankiz’den olan oğlu Eneas ahfadından oldukları hususundaki inançlarını bilen bu bölge halkı, tanrıçalarını ve dolayısıyla kendilerini de Roma’ya yaklaştıran bu bağları ortaya koymak istemiş olsunlar. Bu ilişkiler diktatör Julius Ceasar ve daha sonra imparator Augustus olan küçük yeğeni Octavius’un iktidara ulaşmaları ile yeni bir anlam kazanmıştır, zira Rama’ya hâkim olan bu devlet adamları, Eneas’ın oğlu olarak bilinen Julius’un kurduğu Julia ailesine mensup idiler,
Kolayca anlaşılır politik nedenlerden dolayı Octavius – Augustus, ailesinin bu iddiasına ve J. Ceasar’la akrabalığına büyük önem vermiştir. Bu durumda, ailesinin soybaşı tanrıçanın ismini taşıyan ve bağlılığından memnun olduğu Karya sitesine, özgür ve vergiden muaf bir statü verilmesini kararlaştırmış olmasını tabii görmeliyiz.
Bizim bugün, sevgili kentlerine büyük iyiliklerde bulunan Augustus ve halefleriyle rekabet edebilmemiz bahis konusu değil, tabii. Ancak “Afrodisias dostlarının”, nerede bulunurlarsa bulunsunlar, geçmişte tanrılar ve imparatorlar tarafından himaye edilen Afrodisias’ın, Akdeniz’in kültür hazinesinin çok değerli bir mücevheri olduğunu ve hak kazandığı ayrıcalıklı statünün korunması gerektiğini hiç bir zaman hatırdan çıkarmayacaklarını ümit ederiz.
Bütün bunlar, imparator Augustus’un ünlü vasiyetnamesinin tam metninin, Anadolu yaylasının biraz daha içerisinde, Türkiye’nin başkenti Ankara’da imparatora ithaf edilen mabet duvarları üzerinde kazılı olduğunu da bize hatırlatıyor. Bu mabet kalıntıları, zaman içinde onu korumuş olan başka bir mabet duvarlarından destek buluyor bugün, XV inci yüzyıl başında Bayrami tarikatının kurucusu Müslüman Ermiş Hacı Bayram Veli Camii’nin duvarlarına dayanıyor Augustus mabedi! Uzaktan bakılınca, yeri ufukta çizgileyen minarenin Camii’nin mi, yoksa tapınak duvarların içinden mi yükseldiği sezilemiyor. İlginç bir tesadüf eseri olarak, vakfın başkanlığına seçimle getirilen kişi, Büyükelçi Fuat Bayramoğlu, düz bir şecere çizgisiyle Veli’nin bugünkü torunudur. Eski uygarlıklar ülkesi olan Anadolu’da, Tarih dokusunun iç içe örülmüş ve karışmış iplikleri, ilginç ve çekici motifler meydana getirmişlerdir!
BÖLÜM I
Vakıf Kuruluş Senedi 28 Ocak 1987 3459 T.C, Beyoğlu 10 Noteri T.C. Sarıyer 1. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 30.12.2005 tarih E.2005/İ84 ve K.2005/580 sayılı kararı ile
Vakıf tadil edilen senedi: O7.09,2005 tarih, 55320 Kadıköy 4, Noteri
MADDE 1) Vakfın Adı
Vakfın adı GEYRE VAKFI’dır. AFRODISIAS KAZISI
MADDE 2) Vakfın İkametgâhı
Vakfın merkezinin ikametgâhı: Sadberk Hanım Müzesi, Piyasa Caddesi No, 25/29 Sarıyer, İstanbul’dur.
MADDE 3) Vakfın Gayesi, Çalışma Konuları
Vakfın adı “Geyre Vakfı, Afrodisias Kazısı”
- a) Aydın ili, Karacasu İlçesi Geyre Köyündeki antik kent Afrodisias’ın arkeolojisi üzerinde yapılacak bilimsel araştırmaları ve incelemelerini desteklemek, Bu amaçla kurslar vermek yurt içi ve dışında bilimsel konferanslar tertiplemek veya tertiplenen konferanslara katılmaya YARDIMCI OLMAK, Buradan çıkan eserlerin derlenmesinde, onarılmasında, Türk kültür ve turizmine kazandırılmasına maddi manevi yönden yardımcı olmak Afrodisias kenti kazılarından çıkan eserlerin yurt içi ve dışında sergiler açmak veya Afrodisias ‘ta yapılan çalışmalarda ilgili resmi merciler ile işbirliği yapılarak ve onların müsaadesi ile her türlü bilimsel maddi ve manevi yardımda bulunmak, bu çalışmaların yürütülmesini sağlayacak personelin yetiştirilmesine yardımcı olma
- b) Vakıf yukarıdaki gayelerini gerçekleştirmek üzere yasal sınırlamalar dâhilinde taşınır ve taşınmaz mallara şartlı veya şartsız bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama suretiyle sahip olma ve kullanmaya, Vakıflara ilişkin yasa hükümleri uyarınca sahip oldukları satmaya, devir ve icra etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya; Vakıf amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak koşulu ile yapılacak şartlı veya şartsız bağış, vasiyet, satın alma diğer yollarla sahip olduğu taşınır ve taşınmaz mal ve paraları yönetim kullanım ve tasarrufa; vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurt içi ve yasal gereklilikler yerine getirilmek suretiyle yurt dışındaki vakıflar dernekler ve sair gerçek ve tüzel kişiler, kamu kurum ve kuruluşlarla 5072 sayılı kanuna aykırı olmamak şartıyla iş birliği yapmaya; bunlardan teknik ve maddi yardım almaya, eser mübadeleleri yapmaya; Vakıf amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, kefalet rehin ipotek ve diğer Vakfın amacına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden gelir elde etmeye; Vakfa gelir sağlamak amacıyla olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler, şirketler, ortaklık haklarını kullanmaya, Vakfın amaç ve hizmet konularının gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, satış inşaat ve benzeri sözleşmeleri yapmaya Türk Medeni Kanunu ve ilgili mevzuatta belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir. Vakıf bu yetki ve gelirlerini Türk Medeni Kanunu ile yasaklanan maksatlarla kullanamaz.
- Vakıf özellikle AFRODISIAS KAZISI’na ait arkeolojik eserleri sergilemek üzere müze sergi mahalli açmak ve işletmek, koleksiyonlar oluşturmak, bunları sergilemek, eserleri yazılı, sözlü, görüntülü araçlarla tanıtmak ve yaymak üzere gerekli her türlü işlemi yapabileceği gibi bu faaliyetlerin yapılması için gerektiğinde iktisadi işletmeler ve/veya şirketler kurabilir.
MADDE 4) Vakfedilen Mal ve Haklar:
Vakıflar Bankası Taksim Şubesindeki Geyre Vakfı hesabında bulunan 12.000,000,- On iki milyon) YTL. tahsis edilmiştir.
MADDE 5) Bağışlar
Vakıf, amacının gerçekleştirilebilmesi için yapılacak para, taşınır ve taşınmaz mal, menkul kıymet şeklindeki her türlü bağışı kabul eder. Bağışlanan değerler bağışı yapanın arzusu veya Yönetim Kurulu’nun kararıyla ya Vakfın mal varlığına eklenir ya da belli bir iş veya hizmetin yerine getirilmesine harcanır. Taşınır ve taşınmaz malların değerlerinin tespitinde rayiç değerleri, menkul kıymetler değerlerinin tespitinde, borsa değerleri esas alınır. Borsada kayıtlı olmayan veya kayıtlı olup da bağış tarihinden önceki son iki yıl içinde işlem görmeyen menkul kıymetler, yazılı değerleriyle değerlendirilirler,
Yapılacak bağışların nerelere harcandığı veya hangi maksada tahsis edildiği, bağışta bulunan kişilerce belirtilmiş ise yapılan açıklamalara göre hareket edilir. Şu kadar ki bu gibi hallerde bağışın Vakfın amacına uygunluğuna ve belirtilen isteğin gerçekleştirilebilme olanağının bulunup bulunmadığına Yönetim Kurulu karar verir. Yönetim Kurulu uygun görmediği bu tür şartlı bağışlar kabul olunmaz.
BÖLÜM II
MADDE 6) Vakfın İdari Uzuvları
- Genel Kurul
- İdare Heyeti (Yönetim Kurulu)
- Denetleme Kurulu
MADDE 7) Vakfın Genel Kurulu ve Vakfın Başkanı:
- Vakfın Genel Kurulu Üyeleri
- Vakfın bağlı bulunduğu Bakanlık Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürü
- Aydın Müzesi Müdürü
- Afrodisias Müzesi Müdürü
- Vakıf senedi altında imzası bulunan aşağıdaki kişiler
- C. Vatandaşı Fuad Bayramoğlu
- C. Vatandaşı Avni Akyol
- C. Vatandaşı Ömer Aral
- C. Vatandaşı Mustafa Hamit Batu
- C. Vatandaşı Hasan Cem Boyner
- C. Vatandaşı Sibel Fatma Çarmıklı
- C. Vatandaşı Halil Kamil Fırat
- C. Vatandaşı Cemile Garan
- C. Vatandaşı Daime Sevgi Gönül
- C. Vatandaşı Hamdi Vural Gökçaylı
- C. Vatandaşı Cem Hakko
- C. Vatandaşı Sennur Hamamcıoğlu
- C. Vatandaşı Abdurrahman Hancı
- C. Vatandaşı İzzet Hatem
- C. Vatandaşı Ali Karacan
- C. Vatandaşı Nevzat Karagözoğlu
- C. Vatandaşı Suna Kıraç
- C. Vatandaşı Hırant Ara Kuyumuyan
- C. Vatandaşı Bifat Turgüt Menemencioğlu
- C. Vatandaşı Ahmet Suha Mermerci
- C. Vatandaşı Ayşe Güneş Öztarakçı
- C. Vatandaşı Ayşe Nafiz Sılan
- C. Vatandaşı Necmettin Sahir Sılan
- C. Vatandaşı Seher Güzin Tamaç
- C. Vatandaşı Mehmet Baha Tanman
- C. Vatandaşı Selçuk Yaşar
– Vakfın kuruluşunda maddi ve manevi destekte bulunmuş aşağıdaki kişiler:
- C. Vatandaşı Jack Amram
- C. Vatandaşı Erol Aksoy
- C. Vatandaşı Yasemin Avunduk
- C. Vatandaşı Sara Braunştayn
- C. Vatandaşı Ali Koçman
- C. Vatandaşı İlhan Nebioğlu
- C. Vatandaşı Haluk Ozsaruhan
- C. Vatandaşı Mustafa Taviloğlu
- C. Vatandaşı Zeynep Tekeli
- C. Vatandaşı Nurettin Yardımcı
Kuruluşundan sonra Vakfa yararlı olacağına inanılan ve Vakfın gayesini destekleyeceği beklenen gerçek ve tüzel kişiler onur üyesi olarak Genel Kurul’a katılabilirler. Onur üyesi olabilmek için İdare Heyetinin Teklifi ile Genel Kurul Üyelerinden istifa, vefat, medeni ehliyetin kaybı ve iç tüzükte belirtilecek hallerin gerçekleşmesi takdirde ıskat nedeni ile boşalma olduğunda, yeni üye, ilk yapılacak Genel Kurul toplantısında ayrılan üyenin, üyelik sıfatını iktisabından itibaren bir ay içinde Yönetim Kurulu’na kapalı zarfla bildirilmiş olacağı üç aday arasından gizli oyla seçilir.
- Vakfın Onur Başkanı, Vakfın bağlı bulunduğu Bakan’dır. Vakıf Başkanı ise Yönetim Kurulunca seçilir. Başkan, Vakfı temsil eder.
MADDE 8) Genel Kurul Toplantıları
- İlk Genel Kurul tescilini izleyen 30 gün içinde, Vakfın merkezinde toplanır. Genel Kurul her yıl, aksine bir karar almadığı takdirde Kasım ayı içinde toplanır. Genel Kurul’un %20’sinin yazılı isteği üzerine Genel Kurul olağanüstü toplantıya çağırılabilir. Toplantılara davette gündemin belirtilmesi şarttır.
- Toplantının yeri ve zamanını Yönetim Kurulu tayin ederek Genel Kurul’a en az ön gün önce yazılı olarak bildirir.
- Olağanüstü Vakıf Genel Kurul toplantıları Denetim veya Yönetim Kurullarının gerekli gördüğü hallerde de yapılır.
MADDE 9) Toplantıda Görüşülecek Konular ve Toplantı Nisabı:
- Toplantıda gündemde yer alan konular görüşülür.
- Genel Kurul toplam üyelerinin salt çoğunluğu ile toplanır, İlk toplantıda yeter sayı sağlanmazsa ikinci toplantıda salt çoğunluk aranmaz ve kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Vakıf senedinde yapılacak değişlik ve ilaveler hakkındaki kararlar Genel Kurul üyelerinin tümünün üçte iki çoğunluğu ile alınır.
MADDE 10) Genel Kurul Görev ve Yetkileri
- Vakfın Yönetim ve Denetim Kurullarının seçilmesi
- Vakıf Yönetim ve Denetim Kurullarının ibra edilmesi (Kurullar ibra edilmediği takdirde durum ilgili mercilere duyurulur)
- Bütçenin görüşülüp karara bağlanması
- Uluslararası faaliyette bulunmak için Bakanlar Kurulundan yetki istemek.
- Mevzuata ve Vakıf tüzüğünden Genel Kurul’ca yapılması öngörülen görevleri yerine getirmek
- Yönetim Kurulunun Vakıf adına girişeceği her türlü taahhüt işleri ile Vakfa ait taşınır ve taşınmaz mal ve menkul değerlerin alım, satım, takas, ipotek ve rehin işlerinde ve her türlü alacaktan vazgeçme sulh ve ibra dâhil Vakıf adına yapacağı yasal sınırlamalar dışındaki çeşitli tüm tasarruflarda Vakıf, organ ve görevlerinin yetki sınır ve esaslarını ve karar nisaplarını belirlemek ve sınırları aşanlar hakkında karar vermek.
- İşbu Vakıf senedinde gerekli gördüğü ilave ve değişiklikleri yapmak. Şu kadar ki Genel Kurul bu vakıf senedinin 3. maddesinde yer alan hükümlerin özüne dokunacak biçimde herhangi bir ilave veya değişiklik yapamaz.
MADDE 11) Yönetim Kurulu
- Yönetim Kurulu 5 asil ve 5 yedek üyeden oluşur.
- Onur ve tabii üyelerin dışında kalan Yönetim Kurulu üyeleri, Genel Kurul tarafından en çok 3 yıl içinde gizli oyla seçilir.
- Yönetim Kurulu kendi içinde görev taksimi yapar. Bir Başkan, bir Genel Sekreter ve bir Sayman seçer, Sayman ve Genel Sekreter Yönetim Kurulu üyeleri dışından da seçebilir.
- Yönetim Kurulu üyeleri T.C, uyruğunda olması esastır.
- Gündemi Yönetim Kurulu Başkanı hazırlar, gerekli hallerde gündem dışı konular da karara bağlanabilir.
MADDE 12) Yönetim Kurulu Görev ve Yetkileri
- Vakıf genel durumu ve işlevleri hakkında gerekli kararları almak ve Vakfı temsil etmek
- Vakıf senedindeki hükümlere uygun olmak şartıyla Vakıf işlerinde uygulanacak gerekli yönetmelikleri ve iç tüzükleri hazırlamak
- Vakfı yönetmek ve temsil etmek ve Vakıf adına imzaya yetkili olanları tayin etmek
- Vakfa yapılacak bağışları, Vakıf senedindeki şartlar dairesinde kabul ve ret etmek
- ile kendisine yüklenen görevleri yerine getirmek
- Gelecek döneme ait bütçeyi yaparak Genel Kurul’a sunmak
- Yönetim Kurulu gerekli gördüğü komiteleri kurabilir veya görevlerine son verebilirler. Komiteler kendilerine tevdi edilen işi yaparlarken, Yönetim Kuruluna karşı sorumludurlar.
- Yönetim Kurulu’nun yaptırdığı iş karşılığı ne ücret ödeneceğini tayin etmek
- Vakıf leh ve aleyhinde açılacak davalar hakkında gereğini yerine getirmek
MADDE 13) Yönetim Kurulu Toplantı Zamanı ve Karar Yeter Sayısı
- Yönetim Kurulu en az 2 ayda bir önceden kararlaştırılan günlerde çağrısız olarak toplanılır.
- Başkan veya Genel Sekreter gerekli görürse Yönetim Kurulunu toplantıya çağırabilirler.
- Gündemi Genel Sekreter hazırlar
- Toplantılar salt çoğunlukla yapılır. Kararlar mevcudun çoğunluğu ile alınır.
MADDE 14) Yönetim Kurulu Başkanı ve Yetkileri
Vakıf Başkanı Yönetim Kurulu’nun da başkanıdır. Başkan olmadığı takdirde Başkan Vekili Başkanın yetkilerini kullanabilir.
Yetkileri:
- Vakfı temsil eder.
- Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasını sağlar,
- Vakıf faaliyetlerinin gerektirdiği işlerin yapılması için gereken kişileri görevlendirir. Yönetim Kurulu Başkanlığı boşaldığı hallerde Yönetim Kurulu ilk toplantısında aralarından birini Başkan seçer.
MADDE 15) Genel Sekreter Görev ve Yetkileri:
- Büro faaliyetlerini yürütür ve Vakfın işlerini kontrol eder, takip eder.
- Yönetim Kurulu’nun ve Yönetim Kurulu Başkanı’nın kendisine devrettiği Faaliyetleri yürütür. Yetkileri Yönetim Kurulunca belirlenir ve Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
MADDE 16) Saymanlık
Vakfın bütün hesapları ve malları ilgili işlemleri Genel Sayman tarafından yürütülür.
MADDE 17) Denetleme Kurulu
Denetleme Kurulu 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşur. Denetleme kurulu Genel Kurul üyeleri arasından veya dışarıdan 1 yıl süre ile vazife görmek üzere seçilirler. Denetleme Kurulu kendi arasından başkanını seçer.
MADDE 18) Denetleme Kurulu Görev ve Yetkileri, Toplanma Zamanı
- Gelir ve gider hesaplarını muhasebe usulleri ile inceler.
- Denetleme Kurulu 6 ayı geçmeyen aralıklarla toplanır.
MADDE 19) Vakıf Gelirleri
- Gayrimenkul kirası, iratlar ve faizler
- Yapılan konferans, sergi defile, balo, eğlence, temsil, spor yarışması, turistik turlar, tertiplenen piyangolar, kermesler gibi faaliyetlerden elde edilen gelirler,
- Bağışlar
- Yardımlar
- Dışişleri Bakanlığının izni alınmak kaydıyla yabancı ülkelerde Afrodisias Kazılarına yardımda bulunmak için kurulmuş derneklerce gönderilen yardım paraları
- Mecmua, dergi ve gazetelerde Afrodisias’la ilgili gelişmeleri anlatan resim ve yazıların satılmasından elde edilecek gelirler
- Afrodisias kenti ile ilgili yapılacak olan turistik eşyaların, yayınların ve benzeri etkinliklerin satışından elde edilecek gelirler.
- Vakfın iktisadi işletme ve ortaklıklardan sağlanacak gelirlerin tümü vakfın amaçlarına tahsis veya sarf edilir.
MADDE 20) Defter ve Kayıtlar
Vakıf gelirlerinin tahsisi ve mali uygulamalarla ilgili olarak aşağıdaki hususlara rivayet edilir.
- Yönetim Kurulu bir takvim yılında elde edilen, varsa vergiler hariç, brüt gelirlerin en az üçte ikisini Vakfın amaç ve hizmet konularına tahsis etmek zorundadır. 4962 sayılı kanunun 20. maddesindeki gelirlerin üçte ikisinin harcama mecburiyeti yerine yeni düzenlemeye uygun hareket eder.
- Yönetim giderleri ile vakıf mal varlığını artırıcı harcamaları ve ihtiyatlarını toplamı brüt gelirlerin üçte birini geçmez, Gelirlerin üçte birlik kısmından yönetim giderleri ve mal varlığını arttırıcı harcamalara tahsis edilmeyen kısmı, ihtiyat olarak ayırmaya veya Vakfın amaç ve hizmetlerine tahsis etmeye Yönetim Kurulu yetkilidir.
- Vakfın yıllık gelirlerini en az üçte ikisinin Vakfın amaç ve hizmet konularına ilgili yıl içinde harcanmasına esastır. Ancak elde edildiği yıl ertesi yıl Vakfın amaç ve hizmet konularına harcama imkânı bulunamayan tutarlar ertesi yıl sarf edilmek üzere gelir fazlasının tamamı sonraki yılın bütçesine konularak, bu miktardan yönetim gideri, ihtiyat ve mal varlığını arttırıcı yatırımlara pay ayrılmadan, bütçe yılında Vakfın amaç ve hizmet konularına tahsis edilir.
- Vakıf, bilanço esasına göre gerekli defterleri tutar, yıllık bütçe, gelir gider hesapları ve bilançoları hazırlayarak ve mevzuatın öngördüğü ilgili makamlara gönderir.
- Vakfın mali tabloları yetkili makamların düzenlemeleri çerçevesinde yeminli mali müşavirlere tasdik ettirilir.
MADDE 21) Yabancı Vakıf ve Kuruluşlarla İlişki
Vakıf yurt dışında iş bu Vakıf statüsüne yazılı konularla iştigal eden kuruluşlarla ilişki kurabilirler. Bunun için Dışişleri Bakanlığının olumlu görüşü üzerine Başbakanlıktan izin alınır.
MADDE 22) Vakfın Sona Ermesi
Vakıf Genel Kurulunca Vakıf amacına ulaşamayacağı anlaşılırsa Genel Kurul’ca feshine karar verilebilir. Bunun için Vakfın sona ermesi halinde mal varlığı Afrodisias kentindeki müzeye devredilir.
MADDE 23) Kurucuların Ücret Almamaları
Vakıf üyeleri görev ve Vakfa geçecek herhangi bir hizmetleri karşılığında ücret almazlar.
MADDE 24)
İşbu Vakıf senedi 28 Ocak 1987 tarihinde yukarıda ismi yazılı kişilerce imzalanmıştır.
Birinci Vakıf senedi tarihi: 28 Ocak 1987 Vakıf Senedi No.su: 3459-T.C. Beyoğlu 10. Noteri
Tadil edilen vakıf Senedi No’su: 553320.71.C, Kadıköy, Noteri T.C. Sarıyer 1. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 30.12.2005 tarih E.2005/184 veK,2005/580 sayılı kararı ile tadil edilmiştir.