Mimar Cengiz Bektaş’ın kaleminden
Yaklaşık 20 yıl önce inşa edilen Afrodisyas Ören Yeri Müzesi, zamanın bilgilerine uygun ve başarılı bir uygulamaydı. Ancak aradan geçen zamanda hem mimari olarak, hem de bir müze uygulaması olarak çok sayıda yeniliğe ihtiyaç duymaya başlamıştı.
Akan damı, iç oylumlardaki üzeri boyalı kırmızı çıplak tuğla duvarlar, tepe ışıklıklarından gelen göz kamaştıran ışık gibi sorunların giderilmesi için Geyre Vakfı harekete geçti. Vakfın koordinasyonuyla Yük. Müh. Mimar Cengiz Bektaş çalışmaya başladı. Müzenin aydınlatma tasarımı Yıldız Teknik Üniversitesi Aydınlatma Kürsüsü’nden alınan bir raporla onaylandı.
Müzenin ayrı renk ve cinsten mermerlerle kaplı döşemesinin üzerine, iç oylumlarda kesim yapmamak amacıyla önceki ölçülerine kesinkes bağlı kalınarak granit kaplama yapıldı. Yontuların altına gelen bölümler, su düzecini kendi alan, daha koyu bir gereçle kaplandı. Böylece izleyiciye, sergilenen yontulara el sürmemesi saygılı bir biçimde anımsatılmış oldu. Yontuların arkasındaki tuğla duvarların önüne pano-duvarlar getirilerek arada bırakılan 7 cm. aralıkla bir havalanma da sağlandı. Alçıpan duvarlar, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın British Museum’a yazdığı mektuba bir gönderme olarak çok açık maviye boyandı.*
Ayrıca yapının girişine ve iç oylumda gerekli yerlere rampalar eklenerek, müzeyi engellilerin de sorunsuz dolaşabilmeleri sağlandı.Daha önce eksik kalmış çevre düzenlemesi de yapılıp müze modern bir görünüme kavuşturuldu.
‘Sebasteion – Sevgi Gönül Salonu’ 2008 yılından bu yana ziyaretçilerimize açıktır. Afrodisias antik kentinde ortaya çıkarılan rölyeflerin aslına uygun şekilde sergilendiği ‘’Sebasteion – Sevgi Gönül Salonu’’, 31 Mayıs 2008 tarihinde ziyarete açıldı. Afrodisias antik kenti böylece, Sevgi ve Erdoğan Gönül ile Afrodisias dostlarının desteği ve Geyre Vakfı’nın çabalarıyla yeni bir sergi salonuna kavuşmuş oldu.
Adını güzellik tanrıçası Afrodit’ten alan ve Anadolu toprakları üzerindeki en eski medeniyetler arasında yer alan Afrodisias Antik kentinin dokusuna zarar verilmeden ve son derece duyarlı bir yaklaşımla Mimar Cengiz Bektaş tarafından tasarlanan Sevgi Gönül Salonu’ nda Sebasteion rölyefleri hikâyeleri ile birlikte teşhir ediliyor.
Müzede teşhir edilen rölyeflerin replikaları ile orijinal haline uygun olarak inşa edilen “Sebastion Anastolosis’’ini de destekleyen Geyre Vakfı, dünyada benzeri olmayan bu çalışma sayesinde ziyaretçilere rölyeflerin orijinal halleri ile nasıl yerleştirilmiş olduklarını hayal ederek değil, yaşayarak görme imkânını sunuyor.
Afrodisias Alan Yönetimi Planı
Vakfımız ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 08.11.2007 tarihinde imzalanan protokol ve ilgili mevzuat doğrultusunda Unesco- Dünya Miras Geçiçi Listesinde yer alan Afrodisias Antik Kenti 2017 yılı itibari ile Dünya Miras Listesinde yer almaya başlamıştır.
Bilgi için: http://whc.unesco.org/en/statesparties/tr