Hellenistik Dönem’e dair bilgilerin sınırlı olduğu Aphrodisias antik kenti Roma Dönemi’nde en parlak çağını yaşamıştır. Kaliteli mermer yatakları ve heykel ustalarıyla ünlü kent, Roma imparatorları için de heykeltıraşlık eserleri üretmiştir. MS. 7. yüzyılda Hıristiyanlık etkisine giren kentin adı Stavropolis (Haç kenti) olarak değiştirilmiştir.. Bizans Dönemi’nde önemini koruyan bu bölge için Karia adı kullanılmaya başlanmıştır. Antik Aphrodisias şehrinin harabeleri üzerinde yaşam devam ederken 1260 yılında Türklerin buraya egemen olması ile Karia olarak bilinen bölgenin ismi kente verilmiş ve GEYRE olarak varlığını sürdürmüştür.
Aphrodisias Aydın ilinde, Büyük Menderes Irmağı’nın (eski Maiandros) güneyinde, Dandalaz Irmağı (eski Morsynos) vadisinde ve deniz seviyesinden 600 m yükseklikte yer alır. Kent tarım alanları ve doğal kaynaklar -özellikle mermer yatakları- açısından zengin bir alanda kurulmuştur. Kentin mermer heykeltıraşları Roma İmparatorluk Dönemi’nde Akdeniz’in uzak yerlerine seyahat ettiler -Aphrodisiaslı bir heykeltıraşın imzası heykelin yüksek kalitesini gösteren bir onay damgasıydı-. Aphrodisiaslı en iyi ustalar Roma İmparatorları için çalışmıştır: imzalı Aphrodisias heykelleri Roma İmparatoru Hadrianus’un Tivoli’deki büyük villasında bulunmuştur. Daha sonraki dönemlerde Aphrodisiaslı heykeltıraşlar Konstantinopolis’teki yeni imparatorluk başkentine yüksek kaliteli mermer tedarikinde aktif rol oynamıştır.
Kent MS 2. yüzyıldan MS 5. yüzyıla kadar Aristoteles ve Neoplatonik felsefenin dikkat çekici bir merkeziydi. Aphrodite kültü MS 500’lerde yerini Hıristiyanlığa bırakmış ve yerleşme, 1200’lerde katedral kilisesi yıkılana ve kent istila edilene kadar güçlü bir Orta Bizans Dönemi yaşamıştır. Yerleşme daha sonra Selçukluların ve Osmanlıların yönetimine geçmiş ve Müslüman bir topluluğa ev sahipliği yapmıştır. Yerleşmenin üzerine kurulan Geyre köyü 1970’lere kadar aynı yerde varlığını sürdürmüş, bu tarihten sonra ise nüfusu antik kentin sur duvarları dışına, kuzeybatıya taşınmış ve yeni Geyre köyü bu alanda gelişmeye devam etmiştir.
Kent günümüzde verimli doğa ile istisnai şekilde iyi korunmuş kalıntıların çekici bir birleşimini sunmaktadır. Stadion, Tapınak-Kilisesi ve Hadrianus hamamları gibi büyük antik yapıların bazıları halen ayaktadır.
Aphrodisias’ta ilk kazılar 1904-1905 yıllarında Paul Gaudin tarafından yapılmıştır. 1961 yılında New York Üniversitesi adına Prof. Dr. Kenan Erim tarafından bilimsel anlamda kazılara başlanılmıştır. 1991 yılında Prof. Dr. Kenan Erim’in ölümünden sonra kazılara Prof. R. R. Smith başkanlığında devam edilmektedir. Eski Eserler ve Anıtlar Kurulunca 1976 yılında sur duvarlarından itibaren 1 km. I. derece, 1 km’den sonrada 250 ml’lik alan III. Derece sit alanı olarak ilan edilmiştir. Dolayısıyla buraya yerleşen meskenlerin 2/3’ ü sit alanı içerisinde kalmıştır.
Geyre Beldesi ilçe merkezine 13.km mesafede Ataeymir Kasabası, Ören, Yeşilyurt, Yazır, Işıklar, Palamutçuk köyleri ve Karacasu ilçe merkez yerleşim birimleriyle çevrilidir. 1486 hektar yüz ölçümde ortalama 600 mt yüksekliktedir. Çevresindeki yerleşim birimlerine göre yazları serin kışları da soğuk geçer.