Polonya’nın Krakow şehrinde 03-12 Temmuz 2017 tarihlerinde gerçekleştirilen UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi toplantısında, Afrodisias Arkeolojik Alanı’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilmesine karar verildi. Daha önce Çatalhöyük, Efes, Bergama, İstanbul tarihi yarımada, Nemrut, Göreme gibi yerlerin alındığı listeye Afrodisias’ın katılımıyla Dünya Mirası Listesine ülkemizden alınan kültürel ve doğal varlıklarımızın sayısı 17’ye yükselmiş oldu.
1987 yılından beri Aphrodisias için kazı heyetine maddi destek bulunmasından, Aphrodisias’ın adının daha çok duyurulmasına, Aphrodisias’taki eserlerin teşhirine imkân veren mekânlar yaratmaya birçok konuda gönüllü çalışan Geyre Vakfı, 2010’dan itibaren Aphrodisias’ın UNESCO Kültür Miras’ı listesinde yerini alabilmesi için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğu altında Kültür Bakanlığımızın yoğun olarak yürüttüğü çalışmalarına destek olmuştur.
Uluslararası önem taşıyan ve bu nedenle takdire ve korunmaya değer doğal oluşumlara, anıtlara ve sitlere “Dünya Mirası” statüsü tanınmaktadır. Sözleşmeyi kabul eden üye devletlerin UNESCO’ya başvurusuyla başlayan ve Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) ve Uluslararası Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) uzmanlarının başvuruları değerlendirmesi sonunda tamamlanan bir işlem dizisinden sonra aday varlıklar Dünya Miras Komitesinin kararı doğrultusunda bu statüyü kazanmaktadır. (http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,44423/dunya-miras-listesi.html)
1987’den beri bir parçası olduğumuz bu kültür yolculuğunda emeklerimizin karşılığını bu şekilde almış olmaktan dolayı mutluyuz. Afrodisias’ı birlikte daha iyi yerlere taşımak dileğiyle.
http://unesco.org.tr/Pages/125/122/UNESCO-D%C3%BCnya-Miras%C4%B1-Listesi
http://unesco.org.tr/Home/Page/659?slug=UNESCO-World-Heritage-List
https://whc.unesco.org/en/list/1519/
http://basin.kulturturizm.gov.tr/TR,183338/afrodisyas-dunya-miras-listesinde.html
Geyre Vakfı, listeye aday olabilmenin ön koşullarından biri olan “Alan Yönetimi Planı”nı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Aykut Karaman başkanlığında bir ekibe hazırlattırmış, Kültür Bakanlığından onaylandıktan sonra İngilizceye çevirterek Unesco başvuru dosyasının önemli kalemlerinden birini gerçekleştirmiştir. Alan Yönetim Planı; sit alanları, ören yerleri, özellikli doğal alan ortamlarıyla bütünlük içinde etkin bir şekilde korunması, yaşatılması, değerlendirilmesi, belirlenen bir vizyon ve çeşitli temalar çerçevesinde geliştirilmesi, toplumun kültürel ve eğitsel ihtiyaçlarıyla buluşturulması, planlama ve koruma konusunda yetkili, merkezi ve yerel yönetimler ile sivil toplum kuruluşları arasında eşgüdüm sağlanmasını amaç edinen ve sınırları ilgili idarelerin görüşleri alınarak belirlenen bir rehber niteliğindedir.
Dünya Mirası Listesinde yer alan sit alanlarının yönetim planlarına sahip olması, dünya mirası olarak onaylanıp tescil edilmesi için gerekli bir dokümandır.
Eylül 2016’da ICOMOS uzmanları Afrodisias’ta teknik incelemeler yapmak için ülkemize gelmiş ve bu süreçte Prof. R.R.R. Smith başkanlığındaki kazı ekibiyle birlikte Bakanlık yetkililerine destek olarak, inceleme programına katkı sağlamıştır.
Bu listeye alınmasıyla Aphrodisas’ın, bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel değerlere sahip kültürel varlıklardan biri olduğu tescil edilmiş oldu. Artık dünyaya tanıtılması, bir değer olarak yaşatılması, toplumda bu evrensel mirasa sahip çıkacak bilincin oluşturulması umuyoruz daha kolay olacak.