2017 Afrodisias Gezisi

Roma İmparatorluğunun uzun süren hâkimiyeti altında gelişen Afrodias, Batı Anadolu’daki zengin klasik dönem kentlerinden biri. Milattan sonra I. yüzyılda İmparator Augustus’un “Asyadaki bütün şehirlerin içinden, bu kenti kendim için seçtim” dediği Afrodisias’ın sanat eserlerinin zenginliği tartışma kabul etmez.

1987 yılında bir avuç Afrodisias sevdalısının bir araya gelerek kurduğu Geyre Vakfı bağışçıların da katkıları ile ülkemizin en önemli varlıklarından birisi olan bu antik kentin ortaya çıkmasına, hikâyesinin daha çok öğrenilmesine katkıda bulunuyor.

Geyre Vakfı bugüne kadar kazıların sürdürülmesi ve 2000 yıllık izlerin ziyaretçilere açılması için 15 milyon TL’den fazla kaynak yarattı. Çeşitli bağışlarla sağlanan bu kaynaklarla insanı hayrete düşüren pek çok heykel, kabartma gün ışığına çıktı ve ülkemizin zengin kültür varlığının canlı parçaları haline geldi. Yeni bir müze binası yapıldı, eski müze binası yenilendi. Kentin en önemli yapıtı olan Sebasteion mabedinin eski haline getirilmesi tamamlanmak üzere. Kültür hazinelerimizi ortaya çıkarıyor, geleceğe bırakacağımız mirası koruma altına alıyoruz.

Hem tüm bu projeler için katkı sağlayan değerli bağışçılarımıza teşekkür etmek, hem de Anadolu’nun eşsiz değerlerinden birisiyle ilgili bilgilerini tazelemek, tarih, arkeoloji ve kültür varlıklarına düşkün, bu değerli mirası görmek, tanımak isteyen misafirlerimize Afrodisias’ı tanıtabilmek için 30 Eylül 2016 tarihinde bir günübirlik bir gezi düzenledik.

Roma döneminin heykelcilik merkezi olan bu güzel şehri bizlere kazı heyeti başkanı Prof. R.R.R. Smith anlattı.