müze inşaat slideshow

Rölyeflerin sunumu için tıklayın

Tarihte Sebasteion Tapınağı
Sebasteion
Sebasteion ; Tanrıça Afrodit ve Roma İmparatorluğunun ilk imparatorları olan Julia Cladius sülalesine adanmış büyük bir tapınak kompleksidir. İsim ‘’ulu’’ anlamına gelen Latince Avgustus sözcüğünün yunanca karşılığıdır. Roma’nın doğusunda bu kadar büyük ve özellikle kabartmalar bakımından zengin başka bir Sebasteion yoktur. Yapı kuzey kapısından başlayan ve tiyatroda sona eren caddenin üzerinde yer almaktadır. Kült merkezi İmparator Tiberius devrinde yapılmaya başlanmış ve Nero devrinde bitirilmiştir. Yapım aşamasında birkaç kez depremler nedeniye yıkılarak yeniden yapılan kült merkezinin ana yapıları İmparator Cladius zamanında tamamlanmıştır.

Anıt, üç ana yapıdan oluşmaktadır. Caddeye açılan giriş binası (Propylon) iki katlıdır. On dört metre enindeki mermer döşeli yol bir podyum üzerinde yer alan zafer tapınağı ile sona erer. Yolun her iki yanında üç katlı portikolar vardır. Bu yapıların ikinci ve üçüncü katlarındaki sütünlar arasında üzerlerinde özgün yüksek kabartmaların (rölyef) , yer aldığı panolar yer almaktadır. İkinci kat panoları mitolojik, üçüncü kat panoları ise imparatorla ilgili sahneleri içermektedir. Kazılardan çıkarılmış 80 üzerindeki özgün yüksek kabartma, Geyre Vakfı’nın yaptırmış olduğu Sebasteion Rölyefleri - Sevgi Gönül Salonu'nda yerlerini alacaklar.

Sebasteion Rölyefleri - Sevgi Gönül Salonu
Geyre Vakfı, kuruluşunun 20. yılında, başta müteveffa Sevgi-Erdoğan Gönül olmak üzere siz değerli Afrodisias dostlarımızın katkılarıyla ülkemizin tarihi mirasına Sebasteion Rölyefleri - Sevgi Gönül Salonu’nu kazandırmanın haklı gururunu ve heyecanını yaşıyor.

Sebasteion Rölyefleri - Sevgi Gönül Salonu yapımına, mevcut Afrodisias müzesine ek olarak Mart 2007’de başlanarak , Ekim ayında bitirilmiş ve içine özgün yüksek kabartmaların (rölyeflerin) konmasıyla 2008 yılında ziyarete açılacaktır. Mimari projesi Y. Mim. Müh. Cengiz Bektaş tarafından yapılan müze 70m. uzunluğunda, 11m. genişliğinde, 5.73m. yüksekliğindedir.

Sebasteion Rölyefleri - Sevgi Gönül Salonu 31 Mayıs 2008 tarihinde açılacaktır.

17 Ocak 2008, Rahmi Koç Müzesi'nde başlayacak olan
‘’Bir tarihi mermer rölyefle adınızı yaşatın‘’ Kampanyası...
Sebasteion Rölyefleri - Sevgi Gönül Salonu'na konacak olan özgün yüksek kabartmaların (rölyef) her biri tarihten bize bir öykü anlatır. 2005 yılında başladığımız ve siz Afrodisias dostlarının büyük ilgiyle destekledikleri ‘’Tarih, kendini anlatıyor. Bir rölyef’in hamisi olun ‘’ projesi devam ediyor. (Birinci kampanya için tıklayın)

Sebasteion Rölyefleri - Sevgi Gönül Salonu'nda sergilenecek olan özgün yüksek kabartmaların öykülerini sizlerle paylaşıyoruz. Değerli katkınız halinde restore edilecek özgün yüksek kabartma (rölyef) isminizle Sebasteion Rölyefleri - Sevgi Gönül Salonu'nda sergilenecek.
(17 Ocak 2008, ikinci kampanya için tıklayın)

Kenan Erim ve New York Üniversitesi
Institute of Fine Arts
Kazı heyeti çalışma raporu için tıklayın.

Afrodisias Alan Yönetim Planı
Vakfımız ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 08.11.2007 tarihinde imzalanan protokol ve ilgili mevzuat doğrultusunda Unesco- Dünya Miras Geçiçi Listesinde yer alan Afrodisias Antik Kenti’nin Dünya Miras Listesinde yer alabilmesi amacıyla Alan Yönetim Planı nın ortaya çıkarılması çalışmaları titizlikle sürdürülmektedir.
Bilgi için: http://whc.unesco.org/en/statesparties/tr