AFRODİSİAS MÜZESİ YENİLENDİ

Geyre Vakfı’nın uzun yıllar süren çalışmaları sonucu, Vakfın kurucu üyesi, Başkanı ve büyük bağışçısı merhume Sevgi Gönül’ün adı ile anılan ve aynı zamanda isimleri seçtikleri rölyeflerin hamisi olarak müzede ilan edilen bağışçıların katkıları ile inşaatı tamamlanan , dünyaca ünlü eşsiz Sebastion rölyeflerinin sergilendiği “ Sebastion Salonu “ inşaatı bitirilerek 2008 yılında hizmete açılmıştır.

“Sebastion Salonuna gösterilen ilgi ve takdirin sonucu olarak , Geyre Vakfı 2009 yılında da T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokol doğrultusunda Afrodisias müzesinin baştan sona restorasyonunu gerçekleştirmiş bulunmaktadır.

Projesi Y.Mimar Cengiz Bektaş tarafından çizilen Afrodisias müze restorasyon çalışmaları Haziran 2009 da bitirilmiş olup yeni hali ile ziyaretçilerinin beğenisine 24 Ekim 2009 tarihinde sunulacaktır.

Sevgi Gönül Salonu ve Afrodisias Müzesi çevre düzenlemesi ile birlikte Ülkemiz için çok güzel bir örnek ve Afrodisias için büyük bir gurur vesilesidir.

Açılış programı ve katılım için irtibat:
Hakime Özgüven ofisgsm:0535 688 15 01

Afrodisyas Müzesi Yenileme Çalışmaları Hakkında

Y. Mimar Cengiz Bektaş’ın kaleminden:

Yaklaşık 20 yıl önce inşa edilen Afrodisyas Ören Yeri Müzesi, zamanın bilgilerine uygun ve başarılı bir uygulamaydı. Ancak aradan geçen zamanda hem mimari olarak, hem de bir müze uygulaması olarak çok sayıda yeniliğe ihtiyaç duymaya başlamıştı.

Akan damı, iç oylumlardaki üzeri boyalı kırmızı çıplak tuğla duvarlar, tepe ışıklıklarından gelen göz kamaştıran ışık gibi sorunların giderilmesi için Geyre Vakfı harekete geçti. Vakfın koordinasyonuyla Yük. Müh. Mimar Cengiz Bektaş çalışmaya başladı.

Müzenin aydınlatma tasarımı Yıldız Teknik Üniversitesi Aydınlatma Kürsüsü’nden alınan bir raporla onaylandı.

Müzenin ayrı renk ve cinsten mermerlerle kaplı döşemesinin üzerine, iç oylumlarda kesim yapmamak amacıyla önceki ölçülerine kesinkes bağlı kalınarak graranit kaplama yapıldı.

Yontuların altına gelen bölümler, su düzecini kendi alan, daha koyu bir gereçle kaplandı. Böylece izleyiciye, sergilenen yontulara el sürmemesi saygılı bir biçimde anımsatılmış oldu.

Yontuların arkasındaki tuğla duvarların önüne pano-duvarlar getirilerek arada bırakılan 7 cm. aralıkla bir havalanma da sağlandı. Alçıpan duvarlar, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın British Museum’a yazdığı mektuba bir gönderme olarak çok açık maviye boyandı.*

Ayrıca yapının girişine ve iç oylumda gerekli yerlere rampalar eklenerek, müzeyi engellilerin de sorunsuz dolaşabilmeleri sağlandı. Daha önce eksik kalmış çevre düzenlemesi de yapılıp müze modern bir görünüme kavuşturuldu.

‘Sebasteion – Sevgi Gönül Salonu’ 2008 yılında hizmete girmişti

Afrodisias antik kentinde ortaya çıkarılan rölyeflerin aslına uygun şekilde sergilendiği ‘’Sebasteion – Sevgi Gönül Salonu’’, 31 Mayıs 2008 tarihinde ziyarete açıldı. Afrodisias antik kenti böylece, Sevgi ve Erdoğan Gönül ile Afrodisias dostlarının desteği ve Geyre Vakfı’nın çabalarıyla yeni bir sergi salonuna kavuşmuş oldu.

Adını güzellik tanrıçası Afrodit’ten alan ve Anadolu toprakları üzerindeki en eski medeniyet arasında yer alan Afrodisias Antik kentinin dokusuna zarar verilmeden ve son derece duyarlı bir yaklaşımla Mimar Cengiz Bektaş tarafından tasarlanan Sevgi Gönül Salonu’ nda Sebasteion rölyefleri hikâyeleri ile birlikte teşhir ediliyor.

Müzede teşhir edilen rölyeflerin replikaları ile orijinal haline uygun olarak inşa edilen “Sebastion Anastolosis’’ini de destekleyen Geyre Vakfı, dünyada benzeri olmayan bu çalışma sayesinde ziyaretçilere rölyeflerin orijinal halleri ile nasıl yerleştirilmiş olduklarını hayal ederek değil, yaşayarak görme imkânını sunuyor

Afrodisias Alan Yönetimi Planı: (x)
Vakfımız ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 08.11.2007 tarihinde imzalanan protokol ve ilgili mevzuat doğrultusunda Unesco- Dünya Miras Geçiçi Listesinde yer alan Afrodisias Antik Kenti’nin Dünya Miras Listesinde yer alabilmesi amacıyla Alan Yönetim Planı nın ortaya çıkarılması çalışmaları titizlikle sürdürülmektedir.
Bilgi için: http://whc.unesco.org/en/statesparties/tr